gammel brostein

Bakke i motbakke

 

BITTERT: Ordfører Gunnar Bakke smilte tappert, men hans Frp gikk kraftig tilbake. Foto: Helge Kalleklev

VALG 2011: Det hjalp ikke med god magefølelse for Frp-ordføreren. Hans parti ble den store taperen i Bergen.

Da de første prognosene på TV-skjermen ble offentliggjort og de bergenske katastrofetallene begynte å bli klare, ville ikke ordfører Gunnar Bakke trekke forhastede slutninger.

– Min magefølelse sier at vi gjør det bedre enn prognosene tilsier. Husk også at vi har gjort det bra i mange andre kommuner, sa han til Brostein.

– Is i magen

Allerede ved første prognose i 21-tiden ble det klart at Fremskrittpartiet kom til å gå på et braknederlag. Men Frp-byråd i Bergen, Liv Røssland, nektet å ta sorgene på forskudd.

– Nå gjelder det å ha is i magen. Det er ingen grunn til å frykte det verste enda, sa hun til Brostein.

Men i løpet av natten ble det klart at både følelsene hos Bakke og isen hos Røssland ikke utviklet seg til å bli annet enn mageknipe for Frp-toppene.

Klokken 01:20 lå Frp an til en oppslutning på 10,5 prosent, noe som i Bergen betyr en nedgang på hele 10 prosentpoeng.

Blått lys for Frp: Det ble ingen ballongfest på Frps valgvake mandag. Foto: Helge Kalleklev

Høyre gjorde et kjempevalg. Les mer her.

Kan bli ny byrådssammensetning

Etter kommunevalget i 2007, der Frp gjorde et godt valg i Bergen, har partiet i tillegg til ordfører Gunnar Bakke også hatt to byråder. Byråd for næring, eiendomsforvaltning og samferdsel, Øistein Christoffersen og byråd for finans, konkurranse og omstilling, Liv Røssland.

Byrådet i Bergen har siden 2007 bestått av Høyre, som har hatt flertall, Frp og KrF. Etter årets valg kan imidlertid sammensetningen endres, og Frp kan bli nødt til å finne seg nye samarbeidspartnere.

– Vi har gått til valg for å få gjennomslag for Frps politikk. Dette er vårt utgangspunkt også i morgen, sier Røssland på spørsmål om hva hun tenker om en eventuell ny byrådssammensetning.

Gleder seg over Austevoll

Også i Frp-kommunen Os har partiet gått litt tilbake, med en oppslutning på 37,8 prosent. Dette betyr i praksis at partiet går fra å ha 17 av 35 seter i kommunestyret, til å ha 13.

I Austevoll derimot, har partiet styrket sin posisjon. Frp har tradisjonelt stått sterkt i øykommunen, og i årets valg går de frem med 3,4 prosentpoeng, til rekordhøye 47,1 prosent.

Dette er bergensordfører Bakke strålende fornøyd med.

– Vi må fokusere på at vi har gjort det godt i enkelte kommuner. For eksempel Austevoll er vi veldig godt fornøyde med, sier Bakke.

Les også: – Her skal 16-åringer få lov til å stemme

Fokus på analyse og historisk sammenheng

Gunnar Bakke mener det er for tidlig å fastslå grunner til at valgresultatene blir som de blir.

– Når tallene er endelige må vi gjennomgå dem internt. De skal analyseres og vurderes. I tillegg er det viktig å huske på at vi har gått veldig fram de to siste valgene, og at vi nå faktisk gjør det tredje beste valget i Frps historie.

2 comments for “Bakke i motbakke

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *