gammel brostein

Ingen vanlig tur i skogen

Naoko og Watanabe er hovedkarakterene i japanske «Norwegian Wood». (Foto: Bergen Kino)

Stjerneregissør på førpremiere av «Norwegian Wood» i Bergen.

Den prisvinnende vietnamesiske regissøren Tran Ahn Hung fikk æren av å filmatisere boken Norwegian Wood. Nå er han i Bergen for å presentere filmen sin.

Filmen er basert på gjennombruddsromanen til Haruki Murakami som kom i 1987.

Rett tid

Regissør Tran Ahn Hung. (Foto: Kristina Zimmer)

Flere regissører har ønsket å få boken til lerretet, men alle har fått avslag fra den japanske forfatteren. Nå har endelig Murakami kastet inn håndkleet og Norwegian Wood-fans kan glede seg til en nostalgisk reise gjennom sorg og kjærlighet på filmlerretet.

– Jeg spurte nok på rett tid. Murakami har fått en distanse fra verket sitt, og kanskje han så noe i filmene mine som passet bøkene, sier regissør Tran Ahn Hung under førpremieren på Bergen Kino.

Murakami var ikke direkte involvert i filminnspillingen, men hadde likevel et ord med i laget.

– Han ba om å få se manuset og hjalp til med filmens budsjett. Det skulle ikke stå på pengene, sier Hung.

Merket presset

Norwegian Wood har hatt stor suksess både i Japan og verden over, og Hung føler presset fra fansen.

– Når man adapterer en bok er det ikke bare historien som skal videreføres til lerretet, men også de følelsene man fikk da man leste boken, sier Hung.

Filmen preges av japansk kultur, men Hung sier til Brostein at dette ikke vil påvirke den norske forståelsen av budskapet.

– Dette er følelser alle kan relatere seg til. Når vi våkner om natten og har drømt at du har mister foreldrene dine, vil du kjenne følelsen av sorg. Kjærlighet og tap er noe alle kjenner.

Storfint besøk

Da Bergen Kino inviterte til førpremiere var også forfatter og Murikami-entusiast Frode Grytten til stede. Grytten innledet filmvisningen med en følelsesladet kortversjon av foredraget «Mens vi venter på Murakami» som han holdt under Murakami-festivalen i Oslo i fjor.

– Murakami må leses, oppleves og tas inn intravenøst, sa Grytten til publikum.

Han presiserer at Haruki Murakami skriver på en måte som gjør det mulig å gå inn i tekstene hans.

– Alt kan skje i bøkene hans, og å kalle dem forutsigbare er ikke riktig. Norwegian Wood er en rett frem kjærlighetshistorie, og jeg vil gjerne sitere Murakami når jeg sier at kjærlighet kan bygge verden på ny.

Stor i Norge

Bøkene til Murakami er svært populære i Norge. Norwegian Wood ble oversatt til norsk to år før den ble oversatt til engelsk. De andre bøkene hans er også tilgjengelige på norsk.

En fullsatt kinosal under førpremieren til Norwegian Wood gjenspeilte forfatterens popularitet blant nordmenn. Forestillingen ble fulgt av spontan applaus fra publikum.

Filmen har offisiell premiere 18. mars.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *