gammel brostein

Kattastrofe i Bergen

Denne syke katten kom nylig inn til Dyrebeskyttelsen. Hun er en av flere forlatte huskatter denne vinteren. Foto: Kristina Zimmer

Bergensere dumper katter som aldri før. Dyrebeskyttelsen fortviler.

I vintersesongen er det vanligvis lavaktivitet hos Dyrebeskyttelsen i Bergen, men de to siste årene har denne tradisjonen tatt en helomvending.

– Vi har opplevd en merkbar økning av hjemløse katter, og denne vinteren har det kommet inn langt flere enn tidligere. Istedenfor en tilbaketrekking kommer de nå inn kontinuerlig. Det tar jo aldri slutt! sier Liv Sandal, leder ved Dyrebeskyttelsen i Bergen.

Kastrerer ikke kattene

En av årsakene til økningen er at for få steriliserer og kastrerer kattene sine, ifølge Sandal.

Liv Sandal sammen med en av gjestene hos Dyrebeskyttelsen i Bergen. Foto: Kristina Zimmer

– Katter er produktive dyr som kan få barn i ung alder. Flere bruker ikke penger på å kastrere kattene, noe som resulterer i uønskede kattekull, sier hun.

– Det ender med at vi må bruke store midler på å hjelpe syke kattunger som er blitt dumpet med både innvollsorm og øyebetennelse.

Lederen for Dyrebeskyttelsen mener høye priser og mangel på informasjon er noen av hovedgrunnene til at folk unngår å kastrere kattene sine.

Eiere har ansvar

I en mail til Brostein skriver Ellef Blakstad, veterinær og fagsjef i Den norske veterinærforening, at det alltid er dyreeieren som er ansvarlig for egne dyr.

– Kastrering er et kirurgisk inngrep som krever bedøvelse, overvåkning og etterbehandling av kompetent personell. Naturlig nok så må dette koste en del. Det er viktig for potensielle dyreeiere å vite hva det koster, og heller la være å skaffe seg et dyr dersom man ikke kan påta seg det økonomiske ansvaret som følger med, sier Blakstad.

2 comments for “Kattastrofe i Bergen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *