gammel brostein

– Et steg i riktig retning

Presidentene Obama og Medvedev med symbolsk signering av START-avtalen i Praha i fjor. (Foto: Chuck Kennedy/CC)

USA og Russlands atomnedrustning og økte kontroll gir Støre håp.

Det russiske parlamentet ratifiserte onsdag atomnedrustningsavtalen START (Strategic Arms Reduction Treaty). Dette gleder den norske utenriksministeren.

– Jeg er svært glad for at Russland nå har ratifisert den nye avtalen om reduksjoner av strategiske atomvåpen. Målet er en verden uten kjernevåpen, sier Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Allerede godkjent i USA

Avtalen ble ratifisert i den amerikanske kongressen med tverrpolitisk støtte i desember i fjor. Dette var en av mange politiske seire for president Barack Obama på tampen av forrige kongressperiode; en av de mest produktive på lang tid, ifølge Washington Post.

– START-avtalen handler ikke om politiske seire, men om trygghet og sikkerhet i USA, skrev Obama på Twitter like før ratifiseringen.

Viktig avtale

Den nye avtalen er den viktigste nedrustningsavtalen mellom USA og Russland på nesten 20 år. Avtalen avgrenser antall utplasserte strategiske atomstridshoder til 1 550 i hvert av de to landene. Den gir også landene muligheten til å kontrollere hverandres atomkraft.

– USA og Russland har over 90 prosent av alle atomvåpnene i verden. Disse landene har derfor et særlig ansvar for atomnedrustning. At den nye avtalen nå kan tre i kraft er et positivt steg i riktig retning, sier Støre.

Høyt tak

Det kan likevel diskuteres om avtalen har stort mer enn symbolsk verdi. Den russiske forsvarsministeren, Anatoly Serdyukov, fortalte russiske senatorer at avtalen ikke vil påvirke det russiske atomarsenalet i det hele tatt, da taket på 1 550 stridshoder uansett er høyere enn hva de har kapasitet til for øyeblikket. Dette skriver britiske The Telegraph.

Professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, sier imidlertid at antall atomstridshoder ikke er det viktigste med denne avtalen.

– Det sentrale i denne avtalen er at begge parter igjen nå kan kontrollere hverandre. Når land som Kina og India også har atomkraft sier det seg selv at USA og Russland ikke kan kvitte seg med hele arsenalet, påpeker Aarebrot.

Den nye avtalen er en fortsettelse av avtalen fra 1991 som utløp i desember i fjor.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *