Hver sjette tredjeklassing er overvektig. Forebygging mot fedme må begynne tidlig.
– Vår største utfordring blir å få barn og unge i fysisk aktivitet. Vi må kunne tilby dem lett tilgjengelig og sunn mat, sa helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til Brostein.
Barn og kosthold ble satt på dagsordenen under Næringmiddeldagene i Bergen. Helseministeren og flere profilerte ernæringsrepresentanter møttes til debatt onsdag.
Må stoppes før det er for sent
Det var folkehelseinstituttets undersøkelse i 2008 som avslørte de tunge tallene om antall overvektige 9-åringer. Debattantene var opptatt av å hvordan denne utviklingen kan snus.
– Vi har en økende levealder i Norge, men når vil den flate ut? spurte professor i ernæring på UiO, Rune Blomhoff, og viste til økningen av livsstilsrelaterte sykdomstilfeller.
– Forskjellen i forventet levealder er 10-15 år mellom dem med de beste og dårligste levevanene. Fordi levevaner stort sett holder seg stabile hele livet, er det viktig med fokus på barn.
Mer kunnskap og forebygging
Mens Blomhoff snakket tall og statistikker, var fjernsynskokk Wenche Andersen fra God Morgen Norge mer opptatt av å få debatten ned på tallerkenen
– Familier og barnehager må informeres riktig om sunt kosthold. De som smører matpakkene må vite hvordan det skal gjøres, sa hun.
– Vi må satse på kunnskap i matveien. I dag kan barn mer om andre lands religioner enn egen helse og kosthold.
Blomhoff hadde klare oppfordringer til myndighetene.
– Myndighetene må satse enda mer på forebygging og kunnskap, i form av økte forskningsmidler og fokus på kosthold i lærerutdanningen.
– Matvareindustrien må ta ansvar
Han ba dessuten matindustrien om å nedprioritere økomoni og heller produsere sunn mat.
– De må ta et samfunnsasvar. Servicebransjen må tenke helse hele tiden, hurtigmat kan bli sunt, sa Blomhoff, men innrømte at dette kan bli vanskelig.
Også Strøm-Erichsen ba næringsmiddelrepresentantene i salen om å ta ansvar.
– Dere kan gjøre utrolig mye. Jeg er sikker på at dere kan bruke litt mindre sukker, fett og salt, og likevel produsere like god mat, sa helseministeren.