gammel brostein

Vil ha 18-årsgrense på solarium

Solarium kan være helseskadelig. Foto: Creative Commons/Theresia Katona/alfaltendorf

Norsk solarieforening og solariumskjeden Brun og Blid fortviler.

– Dersom solsentrene må betjenes, vil 70-80% av solsentrene forsvinne, skriver solariumskjeden Brun og Blid på Facebook.

Øker sjansen for kreft

Tirsdag ettermiddag la Helse- og omsorgsdepartementet ut en høring hvor de foreslår at kun personer over 18 år skal ha lov til å bruke solarium.

– Det er viktig å redusere kreftrisikoen ved overdreven soling, spesielt når det gjelder unge mennesker. Internasjonal forskning viser at solarium i ung alder øker risikoen for kreft. En aldergrense på 18 år gir også et tydelig signal til alle aldersgrupper at overdreven bruk kan være helseskadelig, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i en pressemelding.

Det er spesielt sjansen for føflekkreft som øker ved bruk av solarium. Det er den nest hyppigste kreftvarianten hos kvinner i aldersgruppen 15 – 49 år og hos menn i aldersgruppen 25 – 49 år.

Land som Australia, England, Frankrike og Tyskland har allerede 18-årsgrense på solariumsbruk.

Ønsker betjente solarium

Høringen foreslår også at virksomheter som tilbyr solarium må være betjent av personale med tilstrekkelig opplæring. Slik skal en sikre at kundene får informasjon om risikoen solariumsbruk gir.

– Det er betjeningspåbudet som er det alvorlige. Slik bransjen er organisert, med små studioer spredt utover hele landet, vil det ikke lenger lønne seg, sier formann Ronny Rath Pedersen til NRK.no.

Helse- og omsorgsdepartementet anslår at det finnes 1000 ubetjente, 600 delvis betjente og 400 betjente solstudioer i Norge i dag.

– Vi er svært overrasket over at regjeringen fremmer et forslag som i praksis tar livet av en hel bransje, sier Pedersen i en pressemelding.

Solfolket og Frp i harnisk

Tilhengerne av Brun og Blid på Facebook uttrykker sinne og frustrasjon over forslaget. Noen mener det er tåpelig, mange mener staten bør ha viktigere ting å bry seg med og at forslaget umulig kan gå gjennom. Et fåtall av de 47 332 medlemmene støtter forslaget.

Frp-leder Siv Jensen kaller helseministeren for solariumspoliti og ber henne holde opp.

– Har du ikke andre viktige oppgaver som helseminister? Hva blir det neste, regulere når vi får lov å gå på stranda for å sole oss? Hva med faglærte solveiledere? En egen solpolitipatrulje, maks antall reiser til syden? skriver hun på Facebook.

Fristen for å uttale seg om forslaget er satt til 25. April 2011.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *