Løping og fruktspising er ikke nok.
Med nyttår følger forsetter om et lettere liv. Det finnes utallige oppskrifter som lover en flott kropp, og i jungelen av tilbud kan det virke som all trening og kostholdsendring har en positiv effekt. Slik er det midlertidig ikke.
Himmelhøye mål
Alexander Schive Bjerck har jobbet på Vektertorget Treningssenter i fire år og ser mange feil i treningsmetodene.
– Den største feilen mange gjør er at de setter seg for høye mål og tar i for hardt. De skal trene fem-seks dager i uken og dra på byen én gang i måneden. Da holder man én måned. Det holder å trene én time tre ganger i uken hvis man vil gå ned i vekt, forklarer han.
For lite styrketrening
– Kondisjonstrening alene gjør litt, men ikke nok. Styrketrening blir ofte glemt, sier Bjerck.
Muskler bruker mye energi, og økt muskelstyrke vil føre til økt forbrenning både på trening og i hverdagen. Men styrketrening kan være så mangt, og virkningen er forskjellig.
– Jeg ser mange som tar 100 sit-ups når de trener, men det har ingen stor effekt. Sit-ups trener en liten muskelgruppe, og siden kroppen ikke kan punktforbrenne gjør ikke det magen mindre. Skal man gå ned i vekt må man trene de store muskelgruppene, sier han og legger til at her er guttene flinkere enn jentene.
Ufokusert trening
Måten du trener på har også noe å si.
– Jeg ser stadig jenter og gutter som tar med seg boka eller avisa på kondisjonstrening. Noen kommer også for å se tv-programmet sitt mens de trener. Jogging og lesing går dårlig i lag, og intervalltrening – den beste teknikken, kan du bare glemme. En må ha fullt fokus på treningen hvis en vil ha effekt, sier Bjerck
Glem zumba
Zumba og andre treningsformer med dans er svært populært. Men Alexander er skeptisk.
– Jeg har liten tro på zumba, aerobic og dansetrening, hvis målet er å gå ned i vekt. Timene er laget for å passe alle deltakere, og effekten vil derfor variere fra person til person. Skal en gå ned i vekt må treningen tilpasses slik at den har god effekt på nettopp deg, avslutter Bjerck.
Hva med maten?
– Folk som slanker seg spiser ofte for få måltider. Kroppen vil jo ikke gå ned i vekt, og kjenner den sult vil den holde på den næringen den har. Dessuten blir man lettere fristet når man er sulten store deler av dagen. Mange har også ikke oversikt over hva de spiser, og tror de spiser mindre enn de gjør, sier Oddrun Anita Gudbrandsen, forsker ved Institutt for indremedisin på UiB.
Frukt nyttes ofte som erstatter for godteriet når søtsuget melder seg, men frukt er ikke nødvendigvis slankende.
– Frukt er sunnere enn sjokolade og har viktige vitaminer, men det er også mye sukker. De anbefalte fem om dagen skal være mest grønnsaker og minst frukt, sier Gudbrandsen og legger til at ferdigprodukter også er noe man bør styre unna.
– De er sjelden så sunne som man innbiller seg og noen av de inneholder transfett som er mer usunt enn mettet fett. Husk at umettet og flerumettet fett også inneholder mye kalorier, uansett hvor godt det er for resten av kroppen.
Slankekurer anbefales heller ikke, de har kortsiktige resultater. Skal en gå varig ned i vekt må en spise sunnere og bevege seg mer.
– Mitt beste slanketips er å pusse tennene. Du har ikke særlig lyst på en bit sjokolade når tennene er rene og pene, sier Gudbrandsen.
5 comments for “Derfor blir du ikke slankere”