gammel brostein

Still goin’ strong

Roald Atle Larsen driver fortsatt god butikk med Rocade. Foto: André Giæver Kvalvågnes

I forrige uke måtte platebutikken Apollon i Neumannsgaten legge ned. Den lille men trofaste kundebasen var ikke nok til å holde driften i gang. De andre små nisjebutikkene i Bergen ser imidlertid ut til å klare seg bra enda.

I nordenden av Marken ligger Rocade. Butikken selger i utgangspunktet alle typer musikk, men har laget en egen nisje med hovedvekt på country, blues og bluegrass. Innehaver Roald Atle Larsen har blant annet bakgrunn som programleder i P2’s “Coumtryforum” fra 1983 til 1993.

– Min personlige kompetanse innen sjangeren er svært viktig for at driften går så bra som den gjør. I tillegg er kundekontakt og personlig service en av hovedprioriteringene mine. Jeg sørger også for å stadig holde meg oppdatert på nye artister, sier Larsen

I motsetning til Apollon i Neumannsgaten har Rocade hatt stabil økonomi de siste årene, men Rocade er ikke bare en platebutikk. Larsen arrangerer også flere konserter i Bergen, og han har eget plateselskap, “Rocade Records”. Noe av platesalget gjøres også på selskapets nettbutikk. Larsen sier det er godt å ha flere bein å stå på, selv om han mener at virksomheten fint kunne overlevd uten.

Markedet synker ikke

Ifølge Larsen er kundebasen for countrymusikk i Bergen nokså stabil, men det er lite tilskudd av yngre entusiaster. Et annet marked som viser seg å være økende er Kristen-musikk. Denne sjangeren står i dag for ca 10% av omsettingen til Rocade, og har steget en del den siste tiden.

– En av hovedgrunnene til at denne virksomheten går såpass bra er at det er lite konkurranse i byen. Platekompaniet og andre kjeder selger musikk innenfor de samme sjangrene som Rocade, men de har da et mye mindre utvalg, sier Larsen

Selv om økonomien er god slik det er nå, sier Larsen at han ikke ville prøvd å starte opp en slik virksomhet i dag. Det ville være vanskelig å etablere seg med alle utgiftene som må dekkes.

En annen nisjebutikk her i byen er “Samleren” i Nygårdsgaten. De driver salg, og bytte av CD, DVD og vinylplater.

– Driften vår klarer seg bra. Vi merket en liten nedgang under finanskrisen, men ellers har det holdt seg stabilt, sier Erik Smedsvig. Også han er enig i at det ville vært vanskelig for en liten butikk å etablere seg i dag, særlig på grunn av økte leiepriser på lokaler.

Salget av vinylplater øker kraftig hos byens platebutikker. Foto: André Giæver Kvalvågnes

Tor Tessem, daglig leder i Apollon i Nygårdsgaten, sa til Bergens Tidende i forrige uke at de også holder økonomien i beste velgående. Denne butikken spesialiserer seg på alternativ rock.

Salget på Cder har hos Samleren blitt nesten null. DVDer ha også gått ned, men salget av vinyl har gått opp så mye at det har jevnet seg ut. Denne oppgangen i vinylsalg har også Rocade og Apollon i Nygårdsgaten merket. Larsen tror at vinylplaten gjerne kan overleve CDen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *