gammel brostein

Hjertevarm issport

Nina Birgitte Engen (28) setter en stein på trening. (Foto: Mats Willasen)

Den kalde hallen på Iskanten i Loddefjord blir fort varmet opp av spilleglede og godt humør. Det er litt over tre år siden vestlandets første hall med curlingbaner åpnet, og det ser ut til at sporten stadig trekker nye utøvere.

[infobox]

Curling

  • Curling kan minne litt om bowling eller bowls, bare at det foregår på is.
  • Det er fire spillere på hvert lag som skal sette to steiner hver
  • Spillet går ut på å curle steinen nærmest mulig knappen
  • Å curle vil si at du sender steinen i en bue. Dette gjør du med å gi steinen en liten rotasjon før du sender den av gårde.
  • En guard kan settes opp for å beskytte steiner i god posisjon.
  • Hvert lag har åtte steiner som settes vekselvis mellom hvert lag.
  • Laget som har den nærmeste steinen får poeng for hver stein som er nærmere knappen enn motpartens nærmeste stein.
  • Spillet foregår over åtte eller ti omganger, og det laget som har flest poeng sammenlagt vinner kampen.
  • En omgang er over når alle steinene har blitt satt.

Kilde: http://www.snl.no/curling, 29.09.10

[/infobox]

-Jeg følte vel egentlig at jeg var nødt til å begynne å spille curling. Det som gjorde at jeg fikk opp øynene for sporten var vel OL. Sier Hans Christian Eriksen (24) som er pådriveren til Bergen Curling Clubs nyeste lag. De har holdt på i ca en måned og han mener det er en sport som gir mersmak.

Hans Christian er ikke alene om å bli inspirert av OL. La oss ta et lite tilbakeblikk til år 2002. OL er i gang og 1,3 millioner nordmenn sitter spente foran fjernsynsapparatet. Nei, Norges fotball-lag spiller ikke kvalikkamp, Drillo er enda ikke tilbake, de norske håndballjentene er heller ikke i fokus akkurat denne kvelden. Det er finalen i den olympiske grenen curling for menn. Pål Trulsen og co vinner siste omgang i en nervepirrende kamp mot Canada – curlingens svar på fotballsamba fra Brasil. Det står 6-5 i favør Norge når kampen er blitt norsk curlinghistorie. Ola og Kari Nordmann har oppdaget curling

Dette skapte ringvirkninger i Norge og curlingmiljøet fikk en kraftig oppsving. Nye idrettsanlegg fikk curlingbaner med i planene, og nordmenn begynte å spille. I Bergen åpnet vestlandets første curlinghall sent i august 2007, og i dag trener og spiller lag i fra Bergen Curling Club og Øvre Holen Curlingforening hver uke.

Nina Birgitte Engen er eneste jente i et guttedominert lag. (Foto: Mats Willasen)

-De andre lagene har holdt på en stund så de hjalp oss godt på den første treningen vår. Nå er det bare å prøve å feile fordi det er en veldig vanskelig sport. Du må ha god presisjon og balanse. Det ser veldig lett ut når de gjør det på tv, men på det nivået vi er på er vi heldig hvis vi klarer å sette en gyldig stein, altså når steinen er i mellom Hog Line og Back Line. Sier Nina Birgitte Engen (28) som er eneste jente på det guttedominerte laget i Bergen Curling Club.

–Det går egentlig helt fint å være den eneste jenta. Jeg vil ikke akkurat påstå at dette er en spesielt macho idrett, så alle har samme forutsetning for å bli god. Sier hun.

Klubben har holdt på siden 2004 og har i dag tre lag. Disse lagene trener samtidig og gir en god miks i mellom mer eller mindre ambisiøse spillere. Nykomlingene opplever miljøet som lett å komme inn i, og de litt eldre og mer erfarne spillerne som veldig villig til å gi en hjelpende hånd når det måtte trenges.

Forenklet modell av en curlingbane. (Grafikk: Tim Wassmo)

Fra islagte vann til avanserte ishaller

Den tidlige versjonen av curling som etter sigende skal ha oppstått i Skottland rundt 1400 tallet – muligens importert i fra Nederland hvor det er funnet kunstverk som skildrer noe som kan minne om curling – hadde ikke samme form som dagens curling. På den tiden spilte de på islagte vann med flate natursteiner. Dagens form for curling er blitt utviklet fra dette, og grunnlaget for dagens regelverk ble satt i Canada i 1838 da Grand Caledonian Curling Club ble stiftet i Edinburgh. Klubben lagde regler for sporten og holdt seg som øverste formyndighet for sporten fram til 1960.

I dag spilles curling i avanserte ishaller med høye krav til god is. Natursteinene er byttet ut med tunge, bærplukkerliknende, runde steiner og kostene som en gang var sopelimer brukt for å koste vekk løssnø er i dag spesiallagde koster for å varme opp isen for å minske friksjonen mellom is og stein for å få den til å gli lengre. Sporten er ikke lenger et skotsk fenomen, men en verdensidrett.

Kilder:

http://snl.no/curling

http://bergencurling.no/

http://www.iskanten.no/iskanten.php?mapping=105

http://www.nrk.no/programmer/tv/norge_rundt/1.3737169

http://www.vg.no/sport/artikkel.php?artid=590879

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *