gammel brostein

Ikke streik, men strike!

På Sandsli ligger Bergen bowlingsenter, Norges største bowlinglokale. Lyden av kuler som triller og kjegler som ramler er like umiskjennelig som lukten av svette lånesko

Per Arild Rasmussen (44) har bowlet for Nygård siden 1989

I dag arrangeres bedriftmesterskap, og blant annet Bergen Taxi og Statoil er tungt representert

Styrelederen i Hordaland-bowlingkrets, medlem av Nygård bowlingklubb og taxi-sjåfør Per Arne Rasmussen har bowlet siden 1985 da faren introduserte han for spillet.

– Jeg begynte vel egentlig litt tilfeldig da Centrum Bowling åpnet og jeg forsøkte meg. Jeg ble bitt av spillet, det var gøy og samholdet med de andre var godt.

Gjennomsnittsalderen i lokalet må sies å være nærmere femti enn femten, men det er fortsatt en og annen fjortisjente med tyggegummi og hestehale som ruller en rosa kule i retning kjeglene 18 meter lenger nede.

– Hvordan er ungdomsatsingen på bowling?

– Det har tidligere vært få juniorer, og vært en litt gammelmannsport, men dette har bedret seg de senere årene. Tidligere var det et problem at vi hadde få trenere, men bare i år har vi utdannet tre nye trenere i kretsen.

Vi har også holdt juniorsamling hvor vi samler juniorene i kretsen og har trenere tilstede over en helg. Vi har også junior-NM. Disse juniorsamlingene har en lav egenandel og er derfor billig for unge bowlere.

Bowling er i utgangspunktet en dyr sport, alle som driver aktivt må ha egne kuler og sko i tillegg til å betale leie av bane. En billig kule ligger på 1000 kr, men for de mer seriøse kulene må man gjerne opp i 3000 kr.

Etter antallet taxi-sjåfører å dømme tilstede i hallen skulle en tro det var mang en eldre dame som måtte belage seg på litt venting utenfor lokalbutikken denne kvelden.

– Bowling er Norges fjerdestørste bedriftsidrett. Hva kan være grunnen til at det er så populært i en slik sammenheng?

– Som sagt er bowling en dyr idrett å drive med. I bedriftsidretten er det gjerne bedriften som betaler, og det blir dermed en billigere idrett å drive med. I tillegg er det en sport man kan drive med til man er 80 år, en blir ikke dårligere med årene, helst bedre.

Bowling er vel forøvrig også den fjerde største idretten i verden, og svært stor spesielt i USA.

Det er lite oppmerksomhet rundt sporten her til lands selv om Norge har hatt både EM- og VM- vinnere.

-Dette er synd, sier Per Arne Rasmussen. Vi har holdt store arrangementer som EM for veteraner og Nasjonvinnermesterskap, der opptil 35 nasjoner har vært representert uten at media har vist noen særlig interesse for dette

Flere av hallene i Bergensområdet har også gått konkurs de siste årene, blant annet Åsane og Centrum. Men på den positive siden må det nevnes at det bygges en hall på Askøy til neste sesong.

Per Arne påpeker at det er få kvinner som er aktiv, men at det har vært en økning i kvinneantallet i senere tid. Og blant annet et par juniorer som kan nå langt om de får rett oppfølging.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *