gammel brostein

Anonyme avvises

Et av innloggingssystemene som gjør det umulig å kommentere anonymt på norske nettaviser.

Fra og med 1. september ble det umulig å kommentere anonymt på Bergensavisens nettside. Ingen av landets ti største nettaviser vil dermed huse de navnløse.

Det synes generalsekretær Nils E. Øy i Redaktørforeningen er et problem.

– Når de ikke lengre kan kommentere på de tradisjonelle nettavisene, forsvinner disse anonyme debattantene inn i en boble. Da blir det vanskelig å holde oversikten over hva som blir debattert. Det er viktig at vi i noen fora beholder muligheten til komme med umiddelbare kommentarer anonymt.

Journalist, religionsviter og blogger Øivind Strømmen skriver bok om høyreekstremisme i lys av 22. juli. Han er uenig med Øy.

– Terskelen er mye lavere for å komme med personangrep og sjikane når man er anonym. Jeg tror vi mister veldig lite ved å utestenge de anonyme.

Fortsatt anonymitet utad

Det er imidlertid fortsatt slik at man kan være anonym utad i debattene. Man kan kommentere under pseudonym, men redaksjonen krever en eller annen form for informasjon fra den som kommenterer. De ulike avisene har valgt ulike løsninger for hvordan dette gjennomføres.

Øy mener at det ikke er tilstrekkelig at man kan være anonym utad.

– Med en gang du må gi fra deg informasjon til redaksjonen blir terskelen høyere for å ytre seg. Det fungerer som en bremse og vil utestenge mange som ønsker å kommentere.

Fra nå av må man legge igjen navn, mail eller telefonnummer hvis man ønsker å kommentere på BA.no. Dette begrunner Redaktør Anders Nyland med at han vil ha et annet nivå på debatten.

– Vi ønsker rett og slett et bedre debattklima.

22. Juli

Debatten rundt hvorvidt man ønsker de anonyme debattantene velkommen i de tradisjonelle nettavisene brøt for alvor ut etter terrorangrepene 22. juli. Flere aviser valgte å stenge kommentarfeltene i dagene rett etter for så å åpne dem igjen senere. Dette for å forhindre hatefulle kommentarer.

Flere aviser har også gjort det vanskeligere å kommentere anonymt mer permanent. VG innførte brukerregistrering for å kommentere som en konsekvens av 22.7. Aftenposten har fortsatt ikke åpnet sin debattsentral.

Sitter på gjerdet

I fremtiden blir det kanskje ennå vanskeligere å være anonym også utad i debattene. Bergens Tidende og Aftenposten har ikke bestemt seg for om de vil gjøre det umulig å kommentere uten at navnet på de som kommenterer blir publisert.

-Vi synes det er en vanskelig problemstilling og vi vil bruke litt tid på å tenke oss om, sier sjefredaktør i Aftenposten Hilde Haugsgjerd.

Hun påpeker at det finnes gode grunner til å la de anonyme kommentere.

-Det finnes gode grunner til å åpne for anonyme kommentarer. Det kan være at man er redd for arbeidsgiver eller det kan være kontroversielle temaer som incest og voldtekt.

Også i BT er dette en vanskelig problemstilling.

– Redaktørene har ikke hatt noe møte på det ennå, men vi blir nødt til å finne ut av det i løpet av ukene fremover, sier BTs debattredaktør Hilde Sandvik.

2 comments for “Anonyme avvises

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *