gammel brostein

Derfor kommer ikke «Rita» og «Irene» hit

 

Orkanen Irene har herjet USAs østkyst. Foto: Wikimedia Commons

Orkanene setter USA på hodet, men Norge slipper unna.

 

Nylig har orkanen «Irene» herjet på USAs østkyst, og flere menneskeliv har gått tapt. Dette er ikke første gang det skjer.

Her hjemme i Norge hører man derimot svært sjeldent om orkaner.

Ikke varmt nok

– Orkaner påvirkes av spesielle forhold, som ikke er til stede her i Norge. Orkaner, eller tropiske sykloner, som den typen de har i USA kalles, oppstår kun når det er over 26 grader i havoverflaten, forklarer Rasmus E. Benestad. Han er seniorforsker ved Meteorologisk institutt og ekspert på orkaner.

Benestad legger til at det ikke holder at det er varmt nok helt på overflaten. For at en orkan skal samle styrke må det også være varmt litt ned i havet.

Orkaner fører med seg store mengder nedbør. Her prøver en syklist å forser East village på Manhattan. Foto: Wikimedia Commons

– Når orkanen starter, virvler den opp vann slik at det blandes med vann i overflaten. Dersom dette vannet er for kaldt, mister orkanen sin styrke og dør ut. Det er det samme som skjer når den treffer land. Den avtar i styrke fordi den ikke kan hente energi fra varmen i havet lenger, forteller han.

– Vi har hatt flaks

Selv om vi i Norge ikke har orkaner, har vi ifølge Benestad noe som heter polare lavtrykk. Disse får ikke samme styrke som orkaner, men kan allikvel føre til ødeleggelser.

– På sjøen kan de være livsfarlige, og på land kan de føre med seg store lokale ødeleggelser.

Forskeren tror ikke vi i Norge er bedre rustet mot naturkatastrofer enn andre, men at vi har hatt litt flaks.

– Vi har vært heldige. Vi har ikke hatt katastrofer av slikt omfang som vi ser i USA, mener han, og legger til:

– I tillegg bor vi mer spredt, og i de mindre utsatte områdene, som på Østlandet. I USA bygger de lenger og lenger ned mot kysten, og dermed blir de mer utsatt, forklarer Benestad.

Han påpeker også at det har vært store flommer i Norge de siste årene, som har ført til ødeleggelser.

– Men fjellene våre gjør ofte at slike ting blir lokalt, sier han.

Mange døde

Orkanen "Irene". Foto: Wikimedia Commons

Som Benestad påpeker, ligger ikke forholdene til rette for orkaner i Norge, og ser man på følgende av «Irene», er dette godt.

Selv om styrken på orkanen avtok på vei opp langs kysten, ble det ødeleggelser for opp mot 37,5milliarder norske kroner, ifølge VG Nett.

I tillegg mistet flere personer livet i det voldsomme uværet. Tallene varierer kraftig, fra Msnbc som melder om 41 omkomne, til Sky News som melder om syv døde. VG Nett skrev tirsdag i forrige uke at antalle døde var 38.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *