gammel brostein

Kun én vestlending i VM-troppen

- Røthes allsidighet og høye aktivitetsnivå er noen av årsakene til at han er blitt så god, sier læremester og tidligere landslagsløper, Kristen Skjeldal. Foto: Privat

Vanskelig å dyrke frem skitalenter.


[infobox]

Her er VM-troppen:

1. Petter Northug

2. Ola Vigen Hattestad

3. Eldar Rønning

4. Martin Johnsrud Sundby

5. Tord Asle Gjerdalen

6. Sjur Røthe

7. Emil Hegle Svendsen

8. Eirik Brandsdal

9.  Sprinter

10.  Sprinter

11. Marit Bjørgen

12. Therese Johaug

13. Vibeke Skofterud

14. Kristin Størmer Steira

15. Astrid Uhrenholdt Jacobsen

16. Maiken Caspersen Falla

17. Celine Brun-Lie

18. Marthe Kristoffersen

[/infobox]

– Det er jo flere fra Vestlandet som har vært aktuelle, men bare Sjur Røthe går fort nok, sier Åge Skinstad, sportssjef for Norges Skiforbund, til Brostein.

I uttaket til VM i Holmenkollen består herrelaget av tre fra Trøndelag, fire fra Østlandet og én fra Vestlandet. Sprintplassene er enda ikke bestemt, kampen står mellom to fra Oslo, én trønder og én fra Kirkenes. Kvinnelaget har ingen utøvere fra Vestlandet.

Mangler snø

Skinstad tror ikke vestlendinger er svakere i skisporet enn andre, og er usikker på hvorfor Vestlandet er så dårlig representert i år.

– Men én er jo bra, det! legger han til.

Slik har det ikke alltid vært. I 2001 hadde Vestlandet hele fem skiløpere i VM-troppen. Siden den gang har tallet minket. Røthes mentor og sambygding Kristen Skjeldal tror de naturgitte forholdene på Vestlandet gjør det vanskelig å dyrke fram skitalenter.

– På Østlandet og i Trøndelag har de bedre forhold og lange tradisjoner med skisport. Her må man tråkke opp sporene på nytt. Det er mer naturlig å drive med andre idretter på Vestlandet, sier Skjeldal til Brostein.

Den tidligere landslagsløperen og VM-deltakeren tror det er vanskeligere å bli god på Vestlandet enn andre steder.

– Men det er mulig. Man må snu det vanskelige til sin egen fordel. Er en vant med vanskelige føreforhold rynker en ikke på nesa over dårlig snø på løpsdagen. Røthe begynte med sport i ung alder og har hele tiden hatt et solid støtteapparat rundt seg. Resultatene er kommet fordi han er veldig tålmodig og samtidig glad i å trene.

Bra anlegg en forutsetning

Både Skinstad og Skjeldal mener det kan komme mange gode skiløpere fra Vestlandet i framtiden.

– Gode skianlegg er viktig for å få fram talentene. Det bygges et nytt på Voss nå, og vi har et bra anlegg i Stryn, sier Skjeldal.

– Samtidig må vi jobbe med å fremheve de som er gode, slik at de blir til inspirasjon for andre. Topputøverne fra Vestlandet kommer i bølger, avslutter han.

Andre utøvere fra Vestlandet som har vært med i VM de siste ti årene er Tor-Arne Hetland (Eigersund), Odd-Bjørn Hjelmeset (Gloppen), Håvard Bjerkeli (Rauma), Tina Bay (Odda) og Marit Roaldset (Molde).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *