gammel brostein

AP-topp hyller våpenprodusent

Statssekretær Roger Ingebrigtsen på besøk hos Simrad Optronics. Foto: Forsvarsdepartementet

Framtiden i våre hender raser. – Feilaktig framstilling, sier Forsvarsdepartementet.

Da statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) nylig besøkte våpenprodusenten Vinghøg AS, ble han imponert, skriver Dagsavisen fredag.

– Vestfold bør være stolte av denne bedriften som i dag er en internasjonal aktør. Det er en bedrift som styrker troen på at Norge kan overleve også etter at oljen tar slutt, sa Roger Ingebrigtsen (Ap) i Forsvarsdepartementet til Tønsbergs Blad etter besøket.

– Jeg ble provosert med én gang jeg så utsagnet, sier lokallagsleder i Framtiden i våre hender Bergen, Teresie S. Solum Hommersand til Brostein.

– Norge er en krigsprofitør

Framtiden i våre hender har utarbeidet en rapport om norsk våpeneksport. Lokallederen i miljøorganisasjoner raser over statssekretærens utsagn.

– Jeg synes det er spekulativt å gå fra å være en oljenasjon, med de miljøproblemer som følger, til en våpennasjon, som også er etisk problematisk. En slik uttalelse hører absolutt ikke hjemme hos en som representerer regjeringen og flertallet av det norske folk, sier Hommersand.

Leder i Framtiden i våre hender Bergen, Teresie Schafranek Solum Hommersand, raser over utsagnet. Foto: Sofie Svanes Fle

Til tross for en nedgang i fjor har verdien av norsk våpeneksport siden 2005 likevel økt med 70 prosent, viser tall fra SSB. Hommersand tror dette reflekterer etterspørselen i verden, spesielt som følge av krigen i Afghanistan og Irak.

– Det er beklagelig at norske bedrifter tjener godt på og har interesser i internasjonale konflikter og krigføring. Norge liker å fremstå som en fredsnasjon som bidrar med bistand og fredsmegling, og så er vi samtidig en krigsprofitør. Dette er dobbeltmoral, sier hun.

Våpen på avveie

Selv om Norge har streng kontroll og hovedsaklig eksporterer våpen til nordiske land og NATO-land, mener Hommersand at dette ikke er godt nok. Hun viser til at Stortingsvedtaket fra 1959, som vedtar at Norge ikke skal selge våpen og ammunisjon til land hvor det er krig, krig truer eller borgerkrig, ikke alltid blir overholdt.

– Norsk våpeneksport til Thailand økte betraktelig i 2010, da landet var preget av store uroligheter. I tillegg er det nærmest umulig å hindre at norske våpen kommer på avveie og blir brukt i konflikter der uskyldige liv går tapt, sier Hommersand.

Hun mener Norge heller bør satse på kunnskap- og teknologiutvikling innenfor fornybar energi.

– Våpen bør bare produseres til eget forsvar, ikke til eksport.

Forsvarsdepartementet: – Feilaktig framstilling

I en pressemelding slår Forsvarsdepartementet tilbake på kritikken.

– Det er selvfølgelig en helt feilaktig fremstilling at norsk forsvarsindustri skal erstatte norsk oljeindustri, slik Dagsavisen gjør i dag, heter det i pressemeldingen.

Videre står det at:

“Forsvarsindustrien har vært og vil være en viktig næring som bidrar til norske arbeidsplasser og norsk industri. Derfor vektlegger stortingsmelding 38 hvordan Forsvarets anskaffelser skal bidra til økt nasjonal verdiskapning og utvikling av et konkurransedyktig næringsliv, samt sikre Forsvaret nødvendig tilgang på kompetanse, materiell og tjenester. “

Forventer videre økning

Norge eksporterte i fjor militært utstyr til en verdi av 2,6 milliarder kroner, og ligger dermed på en sjetteplass i verdensrankingen. Styreformann i Vinghøg AS, Jon Asbjørn Bø, forventer en økning i våpeneksporten den kommende tiden.

– Jeg tror det vil bli en bra utvikling og fortsatt vekst for norsk forsvarsindustri i årene fremover. Dette fordi vi har dyktige medarbeidere som driver med god produktutvikling, sier Bø til Brostein.

Styreformannen har ingen etiske problemer med å tjene på våpenproduksjon.

– Norsk forsvarsindustri er det redegjort for i stortingsmelding 38, og vi setter oss bak den. Vi forholder oss til norske myndigheters regler, og lever godt med det.

Statssekretæren var ikke tilgjengelig for kommentar.

1 comment for “AP-topp hyller våpenprodusent

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *