gammel brostein

Eldre bergensere er også spreke

Spreke damer i Vikinghallen. Foto: Tina Scheen Kiese

Men hvor får de vært det?

Nordmenn blir sunnere og sunnere, skriver Aftenposten fredag. Flere og flere melder seg inn på treningsstudio, og reklameplakatene florerer med sunne, unge mennesker med treningstilbehør og trendy mat.

Men hva med de eldre? Brostein undersøkte hvor det finnes treningstilbud for eldre i Bergen.

Turn- og idrettsforeningen i Vikinghallen kunne informere om at de har seks timer i uken som er beregnet for seniorer. Brosteins utsendte troppet opp på Gladtrimtimen for å finne ut hvordan eldretrening foregår.

Tilpasset trening

Janicke (21) har ingen egen utdanning for eldretrening, men har gått på et par kurs. Foto: Marit Fosso

Janicke Mikkelsen (21) er instruktør for denne timen, hvor nærmere 50 damer mellom 60 og 80 år er klare for å svette. Janicke kan fortelle at denne timen alltid er full, og at mange av de eldre damene her har vært aktive i Vikinghallen som turnere da de var yngre. De har også en annen time for de som kjenner alderen bedre på kroppen, og der er det flere menn som deltar også, sier Janicke.

Timen bærer preg av at damene er entusiastiske og gjør så godt de kan. Janicke får dem gjennom både styrketrening for kjernemuskulaturen og kondisjonstrening før timen er over.

– Vi gjør det vi orker selv. Her kan vi legge på armene, som dette, hvis vi vil! sier en smilende Janicke. De fleste damene legger på armene, og det er tydelig at de aller fleste har vært med på denne koreografien før.

– Men rumpen min er for stor til at jeg klarer å utføre denne øvelsen riktig! klager en av deltakerne mens de driver med styrketreningen.

– Det gjør ingenting at rumpen er litt stor, oppmuntrer Janicke, da blir det bare mykere å sitte! Denne kommentaren sprer smil og litt latter blant damene.

– Det er klart, jeg gjør jo dette for å holde meg i form, for å ha litt balanse i livet, sier den eldste deltakeren på hele 80 år til Brosteins journalist.

– Man blir så glad når man har brukt kroppen sin!

Janicke bruker en del pilatesinspirerte øvelser til styrketreningen. Foto: Tina Scheen Kiese

Entusiastiske eldre

SATS Sandviken og Elixia Laksevåg kan også fortelle at de har timer for senior. På SATS har de tre fulle seniortimer i uken:  spinning og styrke, balansetrening og aerobic med enkel styrke. De oppfordrer også de eldre som føler seg bøyelige nok, til å delta på yoga-timene deres. Elixia har to seniortimer, og sier at de eldre er kjempeflinke på treningstimene, og at også deres timer alltid er fulle.

Alle treningssentrene Brostein snakket med tilbyr timer spesielt for eldre, og alle timene er fulle. Det finnes altså treningstilbud for eldre i dag på de samme stedene der alle andre kan trene. Kanskje noe å foreslå for dine egne familiemedlemmer?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *