gammel brostein

– Jeg har flere engler

Pensjonist Torild Nikolaisen (63) kjøper Megafon, her av selger Helge Magnussen (29). Foto: Kristina Zimmer

Brostein fulgte Megafonselger på jobb.

– Hun er en av englene mine, sier Megafonselger Helge Magnussen (29), etter lang samtale med pensjonist Torild Nikolaisen (63).

Været spiller inn

Helge Magnussen har solgt Megafon i 4 år. Foto: Kristina Zimmer

Magnussen står fredag utenfor Galleriet på Torgallmenningen og selger Megafon, han har jobbet som selger for gatemagasinet i 4 år. Salget varierer og han konstaterer at folk kjøper mindre så snart det er et par regndråper i luften.

– Jeg merker godt at når solen skinner er folk i mye bedre humør, da selger jeg mellom 20-30 blader. Med en gang regnet kommer er det vanskeligere å selge.

De fleste Magnussen henvender seg til retter blikket mot bakken og fyker rett forbi.

Hvorfor tror du folk reagerer på denne måten?

– Slik at de skal slippe å kjøpe bladet! Når det er trist vær blir folk slik, og det kan gå timer før jeg får solgt noe.

Les om Megafonselgerne som blir utskjelt på jobb.

Engler

De fleste som stopper opp og kjøper bladet er eldre kvinner over 40, og Magnussen forteller at disse kvinnene er hans engler.

– Det er ikke alltid jeg har råd til mat, så jeg er avhengig av disse menneskene.

Pensjonist Torild Nikolaisen kjøper Megafon hver måned, og slår ofte av lange oppmuntrende samtaler med selgerne.

– De er jo så skjønne! Flere gjør en flott innsats og det er mye bedre at de tjener penger på ærlig vis enn å tigge. Jeg ønsker dem alltid en god dag, sier Nikolaisen.

Megafon passer ikke for alle

En bekjent av Magnussen som ønsker å være anonym forteller at han beundrer Megafonselgernes engasjement og mot.

– De er utrolig tøffe som eksponerer seg så åpenlyst. Jeg har gått på metadon i 10 år, men kunne aldri tenke meg å solgt megafon.

Hvorfor ikke?

– Jeg har jobbet i lang tid med å gjøre meg selv anonym. Å selge Megafon ville bety at jeg måtte eksponere meg for alle, og det vil jeg ikke. Men jeg beundrer selgerne og har veldig respekt for dem, sier han.

5 på gaten om Megafon

Hva syntes egentlig bergenserne om gatemagasinet og dets selgere?

Hva syntes du om Megafonselgerne?

Hvorfor kjøper du/kjøper du ikke Megafon?

Cecilie Thorsen (40), Psykolog: - De er stort sett veldig høflige, og Megafon er et bra tiltak. Jeg kjøper bladet for å gi støtte. Foto: Kristina Zimmer


Karima Rachad (18), Student: - De virker høflige, men jeg syns synd på dem. Istedenfor å sløse bort pengene på tull, kjøper jeg bladet. Foto: Kristina Zimmer

Roger Tønnebø (32), sosionom: - Jeg får varierte inntrykk av de. Smiler man til de først, smiler de tilbake. Jeg kjøper bladet for innholdet og for å holde de borte fra kriminalitet. Foto: Kristina Zimmer

Naeen Seærle (41), arkitekt: - De er litt pågående, og jeg syns det er skremmende at selgerne blir yngre og yngre. Bladet kjøper jeg fordi jeg kjenner til problemene de har. Foto: Kristina Zimmer

Hjørdis Flo (79), pensjonist: - Selgerne er veldig koselige og høflige. De ønsker meg en god dag, selv om jeg seier nei takk til å kjøpe. Jeg kjøper blad hver måned for å støtte de som trenger det. Foto: Kristina ZimmerLegg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *