gammel brostein

Iskaldt stuntbad

SØVNGJENGERBAD. Ikledd pysj og nattlue hoppet åtte medlemmer av Changemaker i havet onsdag kveld. Foto: Sofie Svanes Flem

Changemaker hoppet i havet, men PR-stuntet vekket ikke andre enn medlemmene selv.

På bryggen ved USF Verftet på Nordnes står åtte unge mennesker ikledd pysjamas og nattlue. De hutrer, skjærer grimaser og skotter skeptiske på hverandre.

– Det er jo snø her!

– Skal vi virkelig gjennomføre dette her?

Et så vidt synlig lag av bitte små frostkrystaller ligger på brygga. Brosteins utsendte står godt innpakket på brygga, og har ingen umiddelbare planer om et januarbad i Atlanterhavet.

Med hodet først stuper to ungdommer ut av oljedrømmen. Foto: Sofie Svanes Flem

Handlingsappell

Det har derimot de pysjkledde.

– Dette er en handlingsappell. Det er på tide å våkne opp fra oljedrømmen, sier leder i Changemaker Bergen, Johanne Mamohau Egenberg Huurnink bestemt.

Det er i forbindelse med oljeuka 2011 at ungdomsorganisasjonen arrangerer søvngjengerbadet. Solen er i ferd med å synke i havet, men de åtte ungdommene er klare for en oppvåkning av det svært så friske slaget.

Tobias Sønnesyn har en bra metafor for stuntet:

– Det å bli kvitt oljeavhengigheten er litt som med bading. Det føles litt ubehagelig med en gang, men så føles det utrolig mye bedre etterpå, slår han fast.

– Seiersfølelse

– Iiik!

Tobias Sønnesyn føler seg opplagt og frisk etter badet. Foto: Sofie Svanes Flem

Førstemann er uti, plasker og svømmer alt hun er god for, og har såvidt rukket å bli våt før hun fyker opp badestigen og omfavner håndkleet.

En etter en er de uti det iskalde vannet, noen raske, noen nølende, men alle fullfører til slutt.

– Nå har jeg ny energi, og det føles så bra. Det er en seiersfølelse! gliser Sønnesyn.

PR-stunt for tomme rader

Det friske badet vekker imidlertid få andre enn medlemmene selv. Brosteins utsendte er nemlig eneste tilskuer.

Leder i Bergen Changemaker, Johanne M. E. Huurnink.

– Vi hadde håp om mer oppmerksomhet fra media, fra slike som BT og BA, sier Engenberg Huurnink, som innrømmer at badet var et PR-stunt.

– Det virker som om folk er litt lei klima. Vi har blitt intervjuet av studentmediene, men ellers har det vært lite oppmersomhet fra media i oljeuka, sier hun fredag.

Hun er likevel fornøyd med oppmøtet på Kickoff-konserten søndag og jazzkonserten torsdag, som også sto på oljeukas program. Søndag avsluttes oljeuka med lysmarkering mot oljeavhengighet på Torgallmenningen, og Facebook-hendelsen har fredag kveld 80 bekreftede deltakere.

– I og med at dette arrangeres parallelt over hele landet, håper jeg det blir mer oppmerksomhet da.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *