gammel brostein

– Du blir hva du spiser

De ansatte på Reindyrka er i full gang med forberedelsene før den store åpningen. Her gjør Frederike Lingner hyllene klare for varer. Foto: Sofie Svanes Flem.

– Det er et logisk regnestykke. Mat med høyt næringsinnhold uten giftige tilsetningsstoffer er sunnere for kroppen, sier medarbeider Ingvild Toppe.

Tirsdag åpner Reindyrka, Bergens første heløkologiske butikk, i Christian Michelsens gate. Reindyrkas lokale begynner sakte men sikkert å likne en butikk. De ansatte er i full gang med å montere hyller, tørke støv, feste prislapper og å rydde, stemningen er god og forventningene høye.

– Det er mange småting som må fikses som en ikke tenker over dersom en ikke har vært med på å åpne en butikk før. Jeg løp for eksempel hele Bergen rundt for å finne en egnet hustelefon, sier Ingvild Toppe.

Reindyrka vil gi bergensere god, ren, lokal, trygg, frisk og kvalitetssikret mat som er fremstilt på en bærekraftig måte. All mat vil være Debio-godkjent, som er en økologisk sertifiseringsordning i Norge. I tillegg til mat vil de selge andre økologiske dagligvarer, blant annet hudpleieprodukter, tekstiler og bleier.

Gründerne bak Reindyrka, Anja Eilertsen og Anne-Line Randal, mener det er på tide at Bergen får en heløkologisk dagligvarebutikk.

– Både Oslo, Trondheim og Stavanger har økobutikker allerede, det er på tide at vi kommer etter, sier de.

Ingvild Poppe er spent før åpningen på tirsdag. Foto: Sofie Svanes Flem

Hvorfor spise økologisk?

Økologisk mat er fremstilt uten bruk av kunstgjødsel og syntetiske plantevernmidler, og dyrevelferd står i fokus. Produksjonen skjer på en bærekraftig og miljøvennlig måte. Du vet med andre ord akkurat hva du får i deg.

– Kjøp økologisk dersom du setter pris på folk som produserer mat på en bærekraftig måte, uten tilsetningsstoffer og med høyt næringsinnhold, sier daglig leder Anja Eilertsen.

Reindyrka har et lokalt fokus, og tar inn mest mulig varer fra Norge for at maten skal ha kort reisevei. Ti lokale bønder har gått inn i bedriften som småaksjonærer og er samtidig viktige produsenter. Prisen på økologiske varer er litt høyere enn andre varer, fordi det koster mer å produsere dem. Men statistikk viser at nordmenn aldri har brukt en mindre del av lønnen sin på mat.

Nedgang i det økologiske markedet

Etter flere år med økning i det økologiske markedet, viser årsrapporten til Statens Landbruksforvaltning at det i første halvår av 2010 har vært en nedgang både i verdi og volum. Produksjonen av økologisk melk øker, mens produsentene av økologisk kjøtt og egg i større grad har tilpasset produksjonen til salget i 2009.

Anja Eilertsen, er ikke bekymret.

– Hos Reindyrka får du alt du trenger på et sted, da er det lettere å være bevisst. Det tror jeg folk kommer til å sette pris på.

Anja Eilertsen t.v. og Anne-Line Randal er gründerne bak Reindyrka. Foto: Sofie Svanes Flem

Regjeringens mål i 2020

Regjeringen har som mål at hele 15 % av Norges samlede matproduksjon og matforbruk i 2020 skal være økologisk. Målet var først satt til 2015, men ble senere utsatt til 2020. Og foreløpig ser det ikke så lovende ut. Økologisk produksjon av egg hadde en andel på omlag 3 % av totalproduksjonen i 2008, mens økologisk storfekjøtt hadde en andel på 1 % i samme periode.

Hva gjøres for å nå målet? Regjeringen ønsker at det offentlige går foran som ansvarlig forbruker ved å etterspørre miljøvennlige og økologiske varer og varer som er tilvirket med høye etiske og sosiale standarder. Økologisk landbruk er mindre lønnsomt enn ikke-økologisk, og bøndene trenger mer subsidier.

– Det blir ikke gjort nok til at regjeringen skal nå målet sitt, det meste må vi nok gjøre selv, sier Anja Eilertsen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *