gammel brostein

Blått blod på Haukeland

Kronprinsen og pasient Arne Handegard. Foto: Rune Gulbrandsøy

Da H.K.H. Kronprins Haakon var på besøk på Haukeland sykehus onsdag, fikk han observere blodtapping. – Jeg kan dessverre ikke fylle blodbanken med blått blod, siden jeg reiser for mye i malaria-rammede områder, sier han.

«Løp for livet» er Norges største aksjon for å øke antall blodgivere. Målet er å verve 30.000 nye blodgivere. Per i dag finnes det 90.000 registrerte blodgivere i Norge, men dette antallet reduseres årlig. Det er nemlig strenge krav for hvem som kan gi blod, slik at ikke en syk person med lavt immunforsvar skal få blod som gjør ham eller henne syk. Derfor har Røde Kors nå startet aksjonen sin for å sørge for at det er nok blod til alle som trenger det.

Aksjonen er en dugnad for å gjøre flere bevisst på hvor viktig det er å ha nok blod i blodbankene når folk trenger det. Ifølge Haukeland sykehus trenger 50 % av alle nordmenn en blodoverføring minst én gang i livet.

Da Kronprisen ankom Bergen, hadde han med seg bamsen til Johannes. Han fikk en omvisning på Haukeland sykehus, inkludert der blodtappingen foregår.

-Opplegget på Haukeland virker veldig profesjonelt, sier Kronprinsen.
-Vi trenger flere blodgivere, også dem med vanlig blodtype. Og nå er det jo en nasjonal kampanje, så alle forholdene ligger til rette for rekruttering av flere blodgivere. Selv er jeg ikke blodgiver, jeg reiser for mye i malaria-rammede områder.

Kronprinsen fikk også møte en blodgiver og observere blodtapping, og etter omvisningen her møtte han Arne Handegard, som har benmargskreft og trenger blodoverføring i sammenheng med behandlingen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *