gammel brostein

Bygger miniubåt på fritiden

Skrede viser frem ROV-simulatoren på VilVite. Den vesle boksen han holder i hånden søker å etterligne funksjonaliteten til en kommersiell ROV. Foto: Hilde Skjong

Sindre Skrede (22) møter oss på verkstedet til VilVite-senteret. På VilVite har han jobbet siden 2007, og det siste halve året med å utvikle en fullt fungerende miniatyrmodell av en miniubåt – ROV.

Skrede forteller ivrig om utviklingen. Foto: Hilde Skjong

– Hva er egentlig en ROV?

– ROV står for Remotely Operated Vehicle. Det er altså en fjernstyrt undervannsrobot som brukes til forskjellige oppgaver i dypet, som for eksempel vedlikehold av havbunnsinstallasjoner.

– Hvordan ble VilVite involvert i dette prosjektet?

– Firda Seafood, som driver med fiskeoppdrett og eksport av sjømat, har rustet opp det gamle handelsstedet Skjerjehamn, nord på Sandøy i Gulen kommune. Her har de hotell og restaurant, og ville i tillegg lage en utstilling i en ledig bygning. Å bygge ROV var et alternativ som falt godt i smak.

– Er ikke ROV noe man kan få kjøpt ferdigbygget?

– Jo, men de som var å få tak i var for store til å kunne brukes i bassenget som er tilgjengelig i Skjerjehamn. Det finnes også noen mindre, men disse var ikke av et tilfredsstillende design – både med tanke på funksjonalitet og vanntetting. Derfor ble det til et utviklingsprosjekt for oss, hvor vi designer, utvikler og bygger vår egen ROV.

På bordet foran Skrede står det som for utenforstående ser ut som en litt avansert matboks: på en skjerm like bak ser vi bildet fra kameraet som er montert i ROV-en. I en liten kasse fylt med vann tester Skrede at ROV-ens elektronikk fungerer som den skal: det går fremover, bakover, opp og ned. Alt styres ved hjelp av to joysticker.

– Og hvordan havnet du, som er journalistikkstudent, som utvikler av en ROV?

Det blir stille en liten stund.

– Tja. Jeg hadde noen forslag til løsninger da jeg først hørte om prosjektet – og plutselig fikk jeg ansvaret for byggingen. Det synes jeg var en veldig kjekk utfordring. Journalistikken er interessant nok, den, men jeg har vel en enda større interesse for de tekniske detaljene, sier Skrede.

– Hvordan går man fram for å bygge en ROV?

– Vi begynte med å lage flere digitale modeller for å forestille oss hvordan vi kunne plassere delene for å få plass til alt sammen. Vi kom frem til en løsning som utnyttet plassen veldig godt, og endte med et volum på litt over en halv liter, med andre ord ganske nært idealet vårt. Vi fant deler som er ment å brukes til modellbåter, de er både små og lette, og derfor passet de godt til vårt bruk.

Delene inni må være små. Her viser skrede frem det lille kameraet. Foto: Hilde Skjong

– Til det første designet kuttet vi akryl som vi limte sammen for å forme skroget, men denne løsningen var ikke ideell. Det var ikke pent nok, og heller ikke vanntett nok, til at vi kunne bruke det. I dag er ROV-en frest ut av en enkelt blokk aluminium. På denne måten får vi mye færre skjøter, og derfor mindre område å passe på er vanttett, forteller Skrede.

– Hvordan fungerer denne ROV-en i forhold til de som er i ”profesjonell bruk”?

– Vi har hele tiden ønsket at funksjonaliteten skulle ligge så tett opp til en ”virkelig” ROV som mulig. Vi har lagt inn motorer slik at den har bevegelighet i alle retninger. Det som skiller denne mest fra de i kommersiell bruk er at denne er mindre og ikke har en integrert klo. Kamera har vi derimot fått plass til, og lys kommer sannsynligvis i neste ”versjon”, smiler Skrede.

Vi blir med Skrede ut i VilVites store utstilling. Her finnes blant annet en ROV-simulator, hvor handlingen foregår på bunnen av Nordsjøen – åtte hundre meter under vannflaten.

– Vi kommer vel neppe så dypt med vår vesle modell, men som nevnt prøver vi å etterligne funksjonaliteten, sier Skrede, mens han løser oppdraget i simulatoren til ære for fotografen.

– Hvor går veien videre nå?

Nå skal vi først og fremst gjøre oss ferdige med utviklingen av ROV-en, og få alt installert i Skjerjehamn.

2 comments for “Bygger miniubåt på fritiden

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *