gammel brostein

Urbanisering på BIFF

Vi har snakket med Håkon Tveit og Anna Sødal om fokuset på politiske temaer som f. eks. urbanisering på årets BIFF (Foto: Maria Dalland Larsen)

En betydelig del av programmet ved Bergen Internasjonal Film Festival i år har urbanisering som tematikk.

Det er ikke første gang arrangørene av BIFF har valgt å ha et særlig fokus på urbanisering og kulturutvikling. I likhet med fjorårets festival inneholder også årets program flere filmer som tar opp nettopp dette temaet.

Utfordringer knyttet til urbanisering

Urbanisering er en betegnelse for at byer vokser, ved at stadig flere mennesker flytter fra landsbygda til byene. Det fører med seg flere vanskelige utfordringer blant annet når det gjelder transport, forurensning og sosial integrering. Problemene eskalerer gjerne og fører til økt kriminalitet og forslumming i de største byene, blant annet har særlig flere byer i Sør-Amerika vært beryktet for akkurat dette.

[infobox]

BIFF

BIFF = Bergen Internasjonale Film Festival

Arrangert første gang i 2000.

Hadde i fjor ca. 300 visninger og 44 059 publikummere

Årets festival avholdes 20.-27. oktober

Sted: Bergen Kino

[/infobox]

Eksemplet Bogotà

Et eksempel er Colombias hovedstad, Bogotà. Som følge av urbanisering var byen for 10 år siden beryktet for å være verdens farligste. Byen hadde livsfarlige slumområder, uten rent vann eller fungerende kloakk, stadig økende kriminalitet og så korrupte politikere at forandring til det bedre fremsto som umulig.

Bogotà Change

Dokumentaren Bogotà Change skildrer imidlertid hvordan de to ordførerne Antanas Mockus og Enrique Peñalosa etter tur arbeidet for å motvirke den negative utviklingen og løftet byen ut av elendigheten. Filmen viser hvordan hurtig forandring i en bys infrastruktur og miljø er langt fra umulig så lenge politikerne jobber for å legge til rette for det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *