5 fregatter, 6 kystkorvetter og 6 kamphelikoptre vil være klare til bruk på Haakonsvern innen våren 2014, og flagg~kommandør Håkon Tronstad er svært stolt av det nye kampsystemet.
– Det finnes ingen nasjoner som har flottere fregatter enn oss, sier Tronstad.
Flaggkommandøren er svært fornøyd med at staten ønsker å bruke så mye ressurser på Sjøforsvaret.
– Norge har endelig tatt ansvaret for å beskytte havområdene sine, og vi er glad for at de ønsker å bruke så mye penger som dette på Sjøforsvaret, sier Tronstad.
Piratjakt
Det nye kampsystemet skal brukes til alt fra å avverge miljøkatastrofer som havarier o.l, til fredsoperasjoner i utlandet. Den første fregatten KNM Fridtjof Nansen fikk prøve seg allerede i august i fjor, da regjeringen bestemte at den skulle brukes i et oppdrag i Aden-bukta utenfor
Afrikakysten.
– Oppdraget gikk ut på å eskortere og beskytte fartøy fra FNs matvareprogram. Man benyttet også tilstedeværelsen til å beskytte sivil skipstrafikk i området fra piratvirksomhet, fortelle Tronstad.
Bygd for krig
Det er allikevel ikke freds-oppdrag kampsystemet er bygget for å tåle.
– De er først og fremst bygget for en krigssituasjon. Fregattene er spesiallaget for å finne, og sprenge undervannsbåter, og de nye helikoptrene har mulighet til å finne ubåter med sonar.
De håper allikevel at de ikke trenger å bruke systemet på denne måten.
– Vi må sørge for ingen føler seg fristet til å øve press mot Norge, derfor er det viktig å ha et godt kampsystem. Men vi forbereder oss selvfølgelig på noe vi håper aldri skjer.
Attraktiv arbeidsplass
Sjøforsvaret bruker mye tid og penger på å utdanne flinke arbeidstakere, men de har hatt problemer med at de dyktigste blir interessante for andre instanser. Tronstad håper imidlertid at det nye kampsystemet vil gjøre Haakonsvern til en attraktiv arbeidsplass.
– For dem som liker rutinepregede omgivelser, er ikke dette interessant, men for dem som er interessert i det beste innen moderne teknologi vil dette være utrolig attraktivt. I tillegg har vi i forbindelse med de nye systemene sendt besetningen på kurs i både USA og Spania, noe som bidrar til at folk blir interessert i å jobbe her, forteller Tronstad.