Ved valgboden i Bergen sentrum opplever Rødt og SV mindre kjefting fra forbipasserende i årets valgkamp. Hos Frp er alt som normalt.
– Før kom folk ofte bort og herset med oss. De ropte ”væpna revolusjon” og sånne ting. Noen ganger vurderte jeg til og med om jeg skulle orke å stå her, men i år er det annerledes, sier Marit Ørstad, 15. kandidat på Hordaland Rødt sin liste.
Sammen med Solbjørg Mariell, 5. kandidat på Rødts liste, deler hun ut valgmateriell for Rødt til forbipasserende på Torgallmenningen. Hun tror tragedien 22.juli kan være en forklaring på holdningsendringen.
– Terrorangrepene viser hvor sårbare vi er og har også samlet oss. Ordene fra de som oppsøker oss blir valgt med mer omhu nå, sier hun.
Fortsatt sinte folk
Ågot Valle, tidligere stortingsrepresentant og leder av nominasjonskomiteen til Hordaland Sosialistisk Venstreparti (SV), deler ut brosjyrer for SV, og er enig. Hun tror årsaken er at folk flest tenker seg litt mer om.
– Før hadde vi flere vanlige folk som kom med rasistiske utsagn. Det er fortsatt noen ekstreme som bare kjefter og ikke hører på det vi har å si, men det er færre vanlige folk som gjør det, sier hun.
Liv Røsland, 1. kandidat på listen til Hordaland Fremskrittsparti (Frp), har derimot ikke merket at folk oppfører seg annerledes.
– De som kjefter har vi i år som i fjor, men de er bare et lite mindretall. De fleste er høflige. Mange vil diskutere og sette oss til veggs, sier hun.
Frank Aarebrot, valgforsker og professor i sammenliknende politikk ved Universitet i Bergen, er ikke i tvil om at terrorangrepene er forklaringen på folks holdningsendring.
– Kverulantene har forsvunnet fra valgbodene. Det blir for pinlig å skjelle ut politikerne etter alt som har skjedd. Nå kjefter de på TV-skjermen isteden. På den annen side er Frp det demokratiske partiet som står Anders Behring Breivik nærmest. Derfor er det naturlig at disse får kjeft, selv om Frpere overhodet ikke kan klandres for ugjerningene i sommer, forklarer han.
– Mer orienterte
Aarebrot tror også hendelsene 22.juli har ført til at folk har blitt mer saklige. Dette bekreftes ved valgbodene.
– Forskjellen mellom i år og tidligere er at folk tar seg mer tid til å lese brosjyrer, og virker mer interessert i lære mer om ulike partier, Røsland .
Mariell fra Rødt merker også at folk er mer nysgjerrige.
– Folk er mye mer spørrende. Jeg føler at politikerforakten er borte, sier hun.
Terje Knutsen, professor i sammenliknende politikk ved UiBl, tror dette kommer av at velgerne skjønner hvor viktig det er å stemme.
– Alvoret i valget, det at vi faktisk skal velge mennesker som kommer til å påvirke vår hverdag de neste 4 årene, har blitt klarere, sier han.
1 comment for “– Mindre forakt for politikere”