gammel brostein

Lett å hoppe av fra bystyret

Bergen bystyre har lagt listen for å la de folkevalgte i bystyret slutte lavere enn i andre kommuner.  – En uthuling av politikerplikten, sier Frank Aaarebrot.

Han kritiserer bystyret for at de lot Christopher Andreas Brun (H) slutte før perioden var over. Han sluttet fordi det ble for mye reisevirksomhet og kveldsarbeid i hans nye jobb.

– Jeg føler jeg har gjort min borgerplikt, sier Brun til Brostein.

For Brun ble det for krevende å kombinere jobben som advokatfullmektig med å sitte i bystyret. 14. juni i år fikk han innvilget fritak fra bystyret.

– Jeg har sittet i bystyret siden jeg var 19 år, altså i 12 år. Nå begynner karrieren min og det var viktigere å prioritere dette nå, sier Brun.

Burde vite bedre

Aarebrot mener det er for snillt å gi fritak på det grunnlaget, og at Brun, spesielt på grunn av sitt yrke, burde vite bedre.

– Som politiker har han en plikt til å stille på møter. Det å være advokat er ingen samfunnsplikt, og det burde han vite med den kjennskapen han har til loven.

Bergen liberalt

Leder for bystyrets kontor, Roar Kristiansen, forteller at man har forskjellig praksis for dette ulike steder i landet, men at man i Bergen har vært snill når det gjelder å gi fritak.

– I Bergen har man lagt seg på en ganske liberal linje når det gjelder dette.

Formelt sett er det forretningsutvalget i bystyret som til slutt godkjenner fritaket, men bystyrets kontor lager en anbefaling om man skal gi fritak. De gjør også en utsiling i forkant.

– Om representanten ikke har gyldig grunn for å søke fritak, ber vi vedkommende vurdere søknaden sin på nytt. Derfor tror jeg ikke det har skjedd at man ikke har godtatt en søknad om fritak, sier Kristiansen.

Slepphendte

7 av totalt 67 bystyrerepresentantene i perioden 2007-2011 sluttet før perioden var over. Det viser en gjennomgang Brostein har gjort av møteprotokoller fra forrige bystyreperiode og Bergen kommunes offentlige journal.

Frank Aarebrot mener at dette ikke er et veldig høyt tall, men at man ikke burde gi noen fritak fordi de har en for krevende jobb ved siden av.

– De som gir han permisjon på det grunnlaget er slepphendte. Dette er en uthuling av politikerplikten, sier han.

– Det står ikke noe i loven om at man kan slutte på grunn av at man får en for tidkrevende jobb, men man kan gå inn å gjøre en skjønnsmessig vurdering, sier bystyredirektør Roar Kristiansen.

Svikter velgerne?

Når en representant trekker seg fra bystyret kommer det en vara inn som blir sittende resten av perioden. Både Aarebrot og Kristiansen forstår godt at velgerne føler seg sviktet hvis en de har stemt på trekker seg på grunn av arbeidsmengde.

Selv om han ble valgt inn på grunn av at han fikk personstemmer, håper Brun imidlertid ikke at velgerne føler seg sviktet.

– Jeg håper ikke velgerne mister tilliten til meg. Jeg har ivaretatt deres sak i Bystyret lenge nå. Det har heller ikke vært noe fakkeltog for å få meg inn igjen i bystyret.

– Umulig å planlegge

Den vanligste grunnen til at bystyrerepresentanter sluttet i forrige periode er imidlertid flytting. Dette gjelder fire av representantene som sluttet i forrige periode. En av dem er Stine Aakre(R). Hun tror ikke velgerne føler seg sviktet av den grunn.

– Jeg tror de fleste skjønner at det er umulig å planlegge fire år frem i tid. Det er helt urealistisk. Man kan ikke kreve det av politikere. Det er umulig å planlegge at man for eksempel skal få barn, sier Aakre.

Aarebrot er enig med Aakre i at man ikke kan forvente at bystyrerepresentantene greier å planlegge så langt som over fire år frem i tid når de stiller til valg.

– Når man flytter er man etter loven pliktig å slutte i bystyret. Jeg forstår at det kan være vanskleig å planlegge fire år frem i tid, så det er en helt legitim grunn for å gi seg.

FEM PÅ GATEN

Hva ville du synes om at en politiker du hadde stemt på valgte å slutte før perioden var over?

Foto: Anne A.-R. Huso

Karoline Lunde: Det er veldig dumt hvis man har stemt på noen også er de ikke der. Det er jo et avtalebrudd. Men det kommer jo litt an på hva slags grunn man har.

Per Høie: Det er ikke holdbart å slutte fordi man finner ut at det tar for mye tid. Men hvis man for eksempel flytter blir det noe annet.

Henrik Lundberg: Når de først er valgt inngår det at de møter hele perioden. Jeg synes det er uetisk å slutte før perioden er slutt.

Runo Isaksen: Det må bli opp til partiene å avgjøre. For meg spiller det ingen rolle. Jeg stemmer på ikke på person, men på parti.

Ole Moland: Jeg hadde følt meg snytt. Det er brutte løfter.

Foto: Anne A.-R. Huso

4 comments for “Lett å hoppe av fra bystyret

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *