gammel brostein

Makt for miljø

-Jeg er ikke vant til å posere, sier leder for Miljøpartiet De Grønne i Bergen, Sondre Båtstrand. Som fersk bystyrerepresentant er det noe han må vende seg til. Foto: Anne A.-R. Huso

Miljøpartiet De Grønne (MDG) får sin første representant i bystyret i Bergen. Likevel var ikke valgnatten noen festkveld for leder Sondre Båtstrand.

[infobox]

Sondre Båtstrand

Født: 27 februar 1983

Fra: Nøtterøy

Stipendiat i Sammenlignende Politikk ved Universitetet i Bergen

Leder for MDG i Bergen

Nyvalgt bystyrerepresentant

[/infobox]

– Den var egentlig litt nedtur for meg, for jeg var ikke der det skjedde. Jeg måtte sykle opp på Studentsenteret for å snakke med journalister. Så ville BA intervjue meg på Danmarks plass, forteller Sondre.

Når Brostein møter han på kontoret sitter han i telefonen. Samtalen dreier seg om å få alle kommunale kantiner Bergen til å tilby vegetarmat.

-Det handler om at man skal kunne ha muligheten. Jeg vil ikke tvangsvegetarisere folk. Men de kan godt spise litt mer bønner og linser.

Mer fritid til folket

Miljø har alltid vært MDGs fanesak, men opp igjennom har politikken deres utviklet seg til å omhandle mer.

– Til det forrige kommunevalget stilte vi med en brosjyre med 16 sider. Til dette valget hadde brosjyren vår mellom 40 og 50 sider.

Blant de viktige sakene som ikke omhandler miljø er dyrevern, studentpolitikk og ikke minst fattigdomsproblematikken.

– Jeg er mot økonomisk vekst og forbruksvekst. Det blir fremstilt som bra at boligprisene stiger, men jeg tror det folk egentlig vil ha er mer fritid. Tid til å ligge i gresset og slappe av. Kall meg gjerne en romantiker.

Ingen miljøbølge

I tillegg til å få et mandat i Bergen har MDG gjort et godt valg over hele landet. Ved forrige valg fikk de fem mandater. Etter forrige ukes valg har de 17. Det er ikke på grunn av en klimabølge, i følge Båtstrand.

– Interessen for klima er nede i en bølgedal. Under valgkampen prøvde jeg å sette fokus på at det ikke var noe snakk om klimaet, men det var ikke avisene interessert i å skrive om.

Manglende interesse for miljøet blant andre politikere kan likevel ha slått positivt ut for MDG under valget.

SV har gitt opp miljøkampen og prioritert barnehager i stedet. Det tjente vi velgere på. Samtidig har luftkvaliteten de siste vintrene skapt en bevissthet hos bergensere. Det kan forklare den lokale suksessen.

Båtstrand mener politikerne i dagens bystyre er for feige til å ta et oppgjør med privatbilismen.

– De sier mange fine ord, men miljø taper alltid mot andre ting. De ofrer miljø for makt. Vi i MDG vil ofre makt for miljø.

Samarbeid

Planen for hvordan det ene mandatet skal utnyttes best mulig er klar.

-Nå handler det om å komme med i ulike styrer og utvalg. Vi kommer sikkert også til å samarbeide med Byluftslisten.

Valget av komite handler også om å få makt.

-Jeg kommer til å sitte i finanskomiteen, og det er noen i BA som synes det er fryktelig morsomt at MDG skal i finanskomiteen, men det er der makten over pengesekken er.

Skyggesider

Han har også merket at det å være en synlig politiker har sine negative sider

-Jeg har opplevd å bli skjelt ut og få stygge tekstmeldinger. Det finnes en blogg hvor det står at jeg skal henrettes. Noen har også kalt meg en nazistisk barnemorder.

Etter terrorangrepene i sommer har han reagert annerledes på hetsen.

– Det er vel en del av det å stikke nesen frem, selv om det egentlig ikke bør være sånn. Men alt dette ble eklere etter 22. juli. Derfor har jeg tipset Politiets sikkerhetstjeneste.

Trives i bystyret

Etter en hard valgkamp er det tid for å lande og forberede seg på en ny hverdag. Fortsatt er en del ting uvisst.

–  Nå er jeg tilbake i jobb, men jeg er veldig usikker på om jeg skal jobbe 100 prosent som politiker.

Selv om han ikke er med i bystyret før første møte for det nye byrådet i oktober, er han veldig fornøyd med sin nye rolle.

– Foreløpig trives jeg veldig godt i bystyret selv om jeg ikke har møtt der ennå.

1 comment for “Makt for miljø

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *