gammel brostein

Luksusdråper i stormdebatt

Hvorfor skal alle redde Afrika? Dette temaet diskuterte debattpanelet under torsdagens debatt. F.v. Terje Tvedt, professor, Knut Brundtland, styreleder Voss Foundation, Elin Ersdal fra Norfund og Øystein Eriksen Søreide fra Unicef. Foto: Tina Scheen Kiese.

– Bistand er et av Afrikas utviklingsproblem, sier professor Terje Tvedt. I en ny dokumentar retter han krass kritikk mot luksusdråpene til Voss.[infobox]

Fakta: En dråpe luksus

  • Dokumentarfilmskaperne Per Christian Magnus og Robert Reinlund har sammen med professor Terje Tvedt og researcher Anne Marie Groth tidligere laget fire omdiskuterte og prisvinnende dokumentarer sammen.
  • Deres femte dokumentar, «En dråpe luksus», har premiere på TV2 4. oktober. Dokumentaren retter et kritisk blikk mot fenomenet Corporate Social Responsibility, og tar utgangspunkt i Voss Water og hvordan Voss Foundation ble stiftet. Også selskapets markedsføring får sterk kritikk.[/infobox]Det eksklusive flaskevannet sirkulerer blant Hollywood-stjerner og rikfolk verden over og blir gjerne omtalt som en stor suksess i Norge. TV2s dokumentar med premiere 4. oktober retter krass kritikk mot markedsføringen til Voss Water og bistandsarbeidet til Voss Foundation.

«En dråpe luksus?» hadde torsdag kveld førpremiere på Det Akademiske Kvarter med påfølgende debatt rundt temaet: Hvorfor skal alle redde Afrika?

Afrika er invadert av do-gooders

– Faren for at de som engasjerer seg i bistand begår de samme feilene som andre har begått er overhengende. Dette ønsker vi å sette fokus på, sier filmskaper Robert Reinlund om filmen.

Bistandsboom

Mange som driver med bistandsarbeid har ikke nok kunnskap, mener professor Terje Tvedt. Foto: Tina Scheen Kiese.

– Filmen belyser et paradoks: På den ene siden har vi et Afrika som ber om investeringer, på den andre en eksplosjon av kjendiser og selskaper som vil “redde Afrika”.

Slik innleder professor i geografi ved Universitetet i Bergen, Terje Tvedt, debatten etter førpremieren.

– Dette representerer i dag et av kontinentets utviklingsproblemer og utfordringer. Afrika er invadert av do-gooders, alle har sine agendaer og skal gjøre det på sin måte.

Professoren står sammen med Reinlund og regissør Per Christian Magnus bak dokumentarfilmen. De anklager Voss Water for å bruke bistandsarbeidet som en del av markedsføringen, i tillegg går filmskaperne også hardt ut mot selskapets andre markedsføringsmetoder.

Knut Brundtland er Gro Harlem Brundtlands sønn og en ledende person innen norsk næringsliv. Som styreleder i Voss Foundation er han ikke akkurat fornøyd med måten han blir fremstilt på i filmen.

– De har ikke en gang tatt seg bryet med å reise til vannprosjektene våre for å se hva vi har fått i stand der. Send Tvedt ned dit! er hans kommentar til Brostein etter endt debatt.

En dråpe for mye for Brundtland

"En dråpe luksus" falt ikke i god jord hos de involverte i Voss Foundation. Cecilie Malm Brundtland (t.v.) og Knut Brundtland (t.h.) Foto: Tina Scheen Kiese

De har ikke en gang tatt seg bryet med å reise til vannprosjektene våre

I filmen rettes det spørsmålstegn ved legaliteten til vannbrønnene som Voss Foundation har bygget i landsbyer i Kenya. Da Brundtland konfronteres med spørsmål om Voss Foundation har lisens for disse, har han ingen kjennskap til Kenyansk vannpolitikk.

– Kenya har en vannlov fordi staten er akutt opptatt av å få kontroll på alle ressursene og unngå konflikt. Tenk hvis alle skulle gå frem slik, som om det ikke eksisterer noen kenyanske myndigheter eller politikk? sier Tvedt.

Denne dråpen får begeret til å renne over for Brundtland, som i ettertid av konfrontasjonen har skaffet seg et brev fra en representant for kenyanske myndigheter. Undertegnede forsikrer Brundtland om at brønnene ikke er i strid med loven.

– Som jurist hisser jeg meg kraftig opp over dette med legalitet. Prosjektet vårt i Samburu er ikke av typen som krever lisens, sier Brundtland.

Nok nød til alle

Markedssjef i Unicef, Øystein Eriksen Søreidet, synes filmskaperne har gått vel langt i sin kritikk av Voss.

– Voss har nok tatt litt mye møllers tran i markedsføringen sin, men jeg synes man går veldig langt i kritikken. Menneskene vi snakker om hadde ikke vann, og nå har de det. Jeg bruker å si at det er nød nok til alle, og man kommer langt med bare engasjement.

Denne spissformuleringen får han mye tyn for senere i debatten, blant annet fra Tvedt.

Leder i investeringsavdelingen til Norfund, Elin Ersdal, stiller seg mer på Tvedts side av diskusjonen, men tror ikke Voss hensikter er vondt ment.

– Afrika er et spennende kontinent med mange muligheter. Det er mer enn nød og bistand, det er et kontinent i vekst. Det Voss gjør er kanskje velment, men ikke det beste for Afrika. Kanskje de kunne investere i et prosjekt? foreslår hun.

Bør kjenne sin begrensning

Om Brundtland kommer til å investere i Afrika, virker heller usannsynlig.

– Det er vanskelig og komplisert å drive business, og ikke alltid mulig. Det vet jeg nok om, sier han som avslutning. Og ler mot Ersdal:

– Du kommer til å tape masse penger!

– Business er komplisert, men bistand er like komplisert. Bistandshistorien viser det. De som har godt kunnskap om business og mindre om bistand, bør kjenne sine begrensninger, avslutter Tvedt.

1 comment for “Luksusdråper i stormdebatt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *