gammel brostein

Lamslått!

99 år gamle Ole Jæger er lamslått.

99 år gamle Ole Jæger er lamslått over budsjettforslaget. Foto: Hilde Falkanger

På Enkenes alderhjem i Kong Oscarsgate denne uken, fikk 99 år gamle Ole Jæger den meget overraskende beskjeden om at hjemmet står i fare for å bli nedlagt.

– Alle var lamslått da de fikk høre det, og alle er imot.

Årsaken til nedleggelsen er kommunens innsparinger av økonomien i budsjettet for 2011. Forslaget er å konkurranseutsette de to gjenværende kommunale aldershjemmene. Det sies ikke noe om hvilket hjem som vil legges ned, så både beboere og ansatte lever i uvisshet om fremtiden.

Bestyrer Rolf Breistein sier i et intervju at konsekvensene av en nedleggelse vil bryte opp et stabilt og trygt opparbeidet miljø. Denne uroen beboerne vil kunne oppleve og også nå føler, har meget negativ innvirkning på de. Flere av beboerne er over 100 år gamle, den eldste er 103.

-Jeg protesterer i aller høyeste grad, jeg trodde dette var klippefast. Jeg er helt overveldet,-sier Jæger om sin situasjon.

På tross av sin høye alder hører han meget godt og er svært så engasjert. Når jeg nevner kommunens sparetiltak sier han;

-Hva med by-banen, hva har ikke den kostet?

Han har bodd på aldershjemmet i halvannet år og trives meget godt. På veggene henger flotte malerier og Jæger forteller om det flotte biblioteket de har til rådighet. Han liker godt å lese. Vi får servert veldig god mat. Kaffe får vi 2 ganger for dagen, og med kake til.

Jæger har bodd hele sitt liv i sentrum. Det å ikke vite hvor han nå skal bo, gir en enorm usikkerhet. Han syntes det er trist at folk mister sin gudstro, for med den forsvinner jo også moralen i samfunnet. Han er en troende mann, og siterer gjerne bibelen. «Man skal jo elske sin neste som seg selv», sier han når jeg nevner hans eget engasjement for sine medmennesker.

Noen hundre meter bortenfor hjemmet, på Nygårdstangen, bygges det et nytt svømmeanlegg til en prislapp på over 400 millioner kroner. Jæger mener anlegget er unødvendig og kun for spesielt interesserte. Det finnes jo flere badeanlegg i kommunen, og så er det jo massevis av flotte badestrender rundt om i bydelene.

-Dette er luksus. Selv om en har råd, skal man ikke ødsle! Ting behøver ikke være så dyrt.

Han har god kjennskap om økonomi etter å ha jobbet i Vinmonopolets administrasjon i 40 år. Han har også vært kasserer for St.Jacobshjemmet, like ved aldershjemmet. Han poengterer at det var viktig med vedlikehold både på kirkebygg og skoler. Her er det selvsagt viktig å ha en god vaktmestertjeneste. Han syntes også at det er bra at de skal bygge kompetansesenter for demente i Fyllingsdalen, men legger til at også her behøver de ikke ødsle med økonomien i byggeprosessen.

I spørsmålet om bosituasjonen til de eldre og pleietrengende syntes han ikke omsorgsboliger er en god ordning.

-Da er jo de alene, her er det jo sosialt.

2 comments for “Lamslått!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *