gammel brostein

Bemerkelses~verdig tilsyn

Seksjonsleder i Konkurransetilsynet, Christian Lund, holder foredrag om tilsynets rolle i tildelingen av rettighetene til norsk toppfotball.

Konkurransetilsynet spilte en aktiv rolle i forhandlingene om rettighetene til norsk toppfotball frem til 2012. – Bemerkelsesverdig, sier medieprofessor Knut Helland.

Frem til 2008 hadde TV2 og Telenor delt enerett på norsk toppfotball. Dette tok slutt i 2008, da Norges Fotballforbund, etter et aktivt samarbeid med Konkurransetilsynet, valgte å ikke selge rettighetene samlet.

– Jeg noterer meg at det er en meget stor forskjell i Konkurransetilsynet og Medietilsynets tilnærming til denne saken.

Det sier professor i medievitenskap, og dekan ved det samfunnsvitenskapelige fakultet ved UiB, Knut Helland.

– Det er bemerkelsesverdig at Medietilsynet her har tatt en totalt “hands-off approach” i forhold til tildelingen av rettigheter, mens Konkurransetilsynet har gått så aktivt inn som de har, forklarer Helland.

Denne uken holdt Christian Lund, seksjonsleder i Konkurransetilsynet, seminar ved Universitetet i Bergen, hvor blant annet tilsynets uvanlig aktive rolle var tema.

– Vi er pliktet å gi rådgivning til bedrifter som ber oss om det, men det er vanligvis mer generell veiledning enn det var i denne saken, hvor vi gikk noe lenger i vår anbefaling enn vi vanligvs gjør, fortalte Lund til de oppmøtte studentene.

– Vi tok i saken fordi Fotballforbundet kom til oss. Det er ikke sikkert at vi hadde gjort det hvis ikke de hadde kommet til oss.

[infobox]

Kringkastingslovens §2-8, første ledd

En kringkaster som har ervervet enerett til fjernsynssending av begivenheter av vesentlig samfunnsmessig betydning må ikke utnytte eneretten på en slik måte at en betydelig del av seerne blir fratatt muligheten til å følge begivenheten på vederlagsfritt fjernsyn.
[/infobox]

Rådgiver i Medietilsynet, Erik Langebeck, påpeker imidlertid at til tross for at rettighetsspørsmål faller inn under Medietilsynets ansvarsområde, har ikke Medietilsynet mulighet til å påvirke saker som fotballsaken fra 2008.

Årsaken til dette ligger i kringkastingslovens §2.8, som tilsier at viktige arrangement skal være mulig for publikum å følge på vederlagsfritt fjernsyn. Problemet er at Norge, i motsetning til de fleste andre europeiske land, ikke har noen liste over såkalt ‘viktige’ arrangement.

– Dette har vært på høring i departementene sist i september 2009, og før det i 2006, men vi har foreløpig ikke noen slik liste her i Norge, forklarer Langebeck. Medietilsynet kan ifølge Langebeck kun gripe inn dersom det gjelder arrangement som står på et annet land sin liste.

Også sportsredaktør i TV2, Bjørn Taalesen reagerer på Konkurransetilsynets rolle i behandlingen av fotballrettighetene.

– Det er jo helt klart at Konkurransetilsynet i denne saken har hatt en helt malplassert interesse, mener Taalesen, som etterlyser konsekvensvurderinger i Konkurransetilsynets uttalelser.

– Jo lenger tid det går, jo mer merkelig blir dette for meg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *