gammel brostein

Endelig er det fredag

- Det kan bli travelt på kveldene, sier Jan Erik Strømmen (27). Foto: Håkon Broder Lund.

-I dag kjører vi shark theory: keep moving. If you stop, you die, sier Camilla Langsland (28), skiftleder, til de påtroppende kveldsvaktene ved T.G.I. Friday’s i Bergen. Det er fredag og vi er på Friday’s.

[infobox]

Fra 1. mai 2001 har Friday’s vært åpen på Ole Bullsplass.

Totalt i Norge er det fire restauranter og to barer.

På en fredag på Friday’s er det på det meste ca. 15 ansatte på jobb.

Konseptet kommer fra USA. Og hele restauranten er inspirert fra USA.

[/infobox]

- For meg er dette den beste jobben, Jan Erik Strømmen (27). Foto: Håkon Broder Lund

Jan Erik Strømmen (27) har nå jobbet på Friday’s i Bergen i ett år.

– Det gøye med jobben er at vi møter nye folk hele tiden. Vi gir av oss selv og får folk i godt humør, sier Jan Erik.

Det er 18 forskjellige nasjonaliteter på Friday’s. De ansatte kommer fra mange ulike deler av verden, for eksempel Sverige, New Zealand, Australia, Latvia og Belgia.

– Nesten alt går på engelsk. Vi ansatte har et godt samhold og kommuniserer bra. Det må til for at alt skal gå på skinner når det blir fult hus, forteller Jan Erik.

Hver fredag og lørdag er det gjennomgang av kvelden for servitørene. f.v. Aleksejs Fomjns (23), Philippe Bessemans (32), Camilla Langsland (28), Karoline Varbø (18), Nick Lasker (23) og Silje Lindstrøm (23). Foto: Håkon Broder Lund

Før kvelden om fredag og lørdag, har servitørene et lite møte. Der går de gjennom hva som skal skje den kvelden og de fordeler arbeidsoppgaver.

– Ikke en dag er lik. Vi må tilpasse oss hvert bord. Alle gjestene er forskjellige, og det er det som gjør det gøy, sier Jan Erik.

På Friday’s har de et trafikklys hengende på veggen. Jan Erik forteller at det røde lyset betyr stopp, det gule betyr tenk, og det grønne betyr gå.

– Trafikklyset minner oss på stopp, tenk og gå, når det er travelt og full fart på jobb, sier Jan Erik.

Kari Hermansen (35) jobber som daglig leder på Friday’s. Det som gjør at hun jobber der, er at det rett og slett er gøy og kjekt å jobbe med mennesker.

– På Friday’s er det gode muligheter til å komme videre i systemet. Selv begynte jeg som bartender og har jobbet meg opp til daglig leder, forteller Kari.

Avslappende

Aleksejs Fomjns (23) viser sine kunster bak disken. Foto: Håkon Broder Lund

Vi kan se på restauranten at den er preget av USA. Dukene og ballongene er røde og hvite, og på veggene henger det plakater, sigarer, sko, og andre ting som har en historie bak seg. I bakgrunnen spilles en kavalkade av populærmusikk, som de ansatte traller med på mens de jobber.

I baren står Aleksejs Fomjns (23) fra Latvia og viser oss sine kunster med flaskene.

– Gjestene elsker selv de enkleste ting, sier Aleksejs og viser oss noen enkle triks. Aleksejs har fem års fartstid som bartender i Friday’s. Tre år i Latvia og to i Norge.

– Vi forholder oss til de besøkende som gjester, ikke som kunder. Det skaper et mer avslappet og uformelt forhold til dem, sier Aleksejs.

– Det er viktig at gjestene har det bra og trives. Noen gjester kan vi tulle litt med, og så begynner både de og vi servitører å le, sier Jan Erik.

Uansett om det er fredag eller ei, er Friday’s stedet for deg!

6 comments for “Endelig er det fredag

Legg igjen en kommentar til Stig Sæbø Øvreås Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *